Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze To W Rybach

Prasówki

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze To W Rybach Świeże ryby – zwłaszcza te tłuste i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale te hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy a inne składniki odżywcze. Jakie spośród nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, przychodząc do niego ryby morskie i słodkowodne.

Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze To W Rybach

Spożycie ryb w Polsce – mimo jeszcze większej otwartości na nowe smaki, a także rosnącej świadomości zdrowego odżywiania – jest wciąż małe. Statystyczny Polak kosztuje ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy dużo. Dietetycy zalecają, by jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich liczbę wartościową i prozdrowotną. Jakie elementy można znaleźć w rybach?

Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Zjawisko tych ruchów na organizm ludzki istnieje nie do przecenienia: zacząwszy od dobrego nacisku na wspomaganie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej wiąże się kwasy omega-3 z życiem antydepresyjnym, a choćby z profilaktyką nowotworów.

Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:

fosfor (bierze udział w tokach regeneracyjnych),
selen (jest działanie antyoksydacyjne i przechowuje komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga normalne funkcjonowanie tarczycy),
fluor (myśli o stan kośćca i rozwija zęby).
Także w ciele ryb obecne są witaminy: A, E i C. Wynosi ono także wartościowe źródło witaminy D, jaka jest wyjątkowo obowiązująca w życiu homeostazy organizmu, pyta o jego trwałość także tworzy kontrakt z prawidłową czynnością układu hormonalnego.

Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb charakteryzuje się sporą zawartością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a poprzez niego niewytwarzanych. Cechują się wysoką strawnością dodatkowo są przyswajane w niedaleki 90%. Stanowi wtedy miły wpływ na pełen stan odżywienia organizmu – a przy tym decyduje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.

zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *